lördag, april 15, 2006

There is something in the water

Det tristaste hittills i år, förutom att det allsvenska tv-avtalet inte är klart, är att Canal Plus under året inte lyckats fylla sin omtalade och tidigare smått fantastiska kl. 22.00-slot med nya bra serier. Titta bara på veckans tablå:

Måndag: Carnivále (repris)
Tisdag: Monk
Onsdag: Surface (mer om Surface nedan)
Torsdag: House
Fredag: Queer As Folk (den amerikanska versionen från 2000)

Ja, det är väldigt svårt att kontinuerligt ersätta superserier som Entourage, The Shield och Six Feet Under… men någonstans måste det dras en gräns. Nu när ROME dessutom är borta så finns där ingenting kvar. Repriseringen av Carnivále känns tveksam och lite desperat. Queer As Folk är visserligen fortfarande utmanande i sin... öppenhet, men en serie från 2000 är knappast något man marknadsför kanalen med. En annan sak man snart upptäcker är att skådespeleriet inte är seriens starka sida. Och om det nu är så att Canal Plus verkligen ska visa alla fem säsongerna så lär vi få dras med QAF på fredagar ett bra tag framöver. Monk, nu på säsong fyra, är så vansinnigt tråkig att den egentligen inte ens bör få ett omnämnande. Kvar finns fantastiska House… och det ett enda nytt glädjeämne: Surface, som nu äntligen startat på onsdagar.

De två avsnitten som TV-Listan sett av Surface var delvis riktigt bra. Ja, ljus flyger över himlen och landar i havet och ja, en man som är nästintill död efter kontakt med den ”okända livsformen” tillfrisknar på ett oförklarligt sätt… men det här är inte Invasion. Surface utgår från tre olika personer som på olika sätt och av olika anledningar börjar undersöka vad det egentligen är som händer under ytan och varför militären mörklägger alla spår. Det finns ett par smågrejer som stör lite (exempelvis smarta överdrivet kreativa babblande barn) och emellanåt får serien att kännas som ET, men det tonas förhoppningsvis ned i kommande avsnitt. Jämför man ändå Surface med de andra science fiction-serierna som visats under det senaste året så känns den dyrare, mer realistisk (!) och oerhört mycket otäckare. Produktionen känns påkostad och det finns ett par scener redan i det första avsnittet imponerar. Dialogen och skådespelarna är också övervägande bra, speciellt Lake Bell (som bl.a. gjort Boston Legal tidigare) även om det som sagt ibland spelas över på sina håll. Slutscenen i avsnitt två (som sänds nu på onsdag) är helt sjukt cool och chockerande, som Hajen x 1 000 ungefär, och när TV-Listan väl sett den så var det kört. Nu måste den här serien följas.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Efter att ha följt hela säsong 1 av Surface kan jag bara säga: Ni har ingen aning vad som väntar! :-) Jag skulle nog säga att den springer ifrån "Invasion" rejält. Både spännande och annorlunda. Och det ska bli en säsong två också.

Anonym sa...

Va? Dåligt skådespeleri i Qaf? Jag säger bara Brian! Han är så himla bra spelad...i verkligheten är Gale typ världens blygaste och mest tillbakadragne man.