söndag, april 02, 2006

I left my wallet in El Segundo


Yeah, I left my wallet in El Segundo
Left my wallet in El Segundo
Left my wallet in El Segundo
I gotta get, I got-got ta get it

Ja det är sant. TV-Listan har äntligen fått
Sleeper Cell, dvd-boxen, och har spenderat helgen med den 10 timmar långa serien. Det finns massor av saker att säga och tycka om Sleeper Cell. Om temat och hur det behandlas, om de udda karaktärerna som på något sätt formar den terror-cell som ska förgöra så många som möjligt i Los Angeles, om dialogen och trovärdigheten.

Dessvärre sitter det inte en teolog och skriver dessa rader. Inte heller finns lusten (eller, eh, kunnandet) att ge sig in något slags politiskt/historiskt resonemang om de bakomliggande anledningarna till spänningen mellan USA och de islamistiska länderna i mellanöstern och östra Asien. Självklart spelar allt detta in när man ser serien, men i grund och botten räcker det med att Sleeper Cell är mycket välgjord och relativt spännande serie som behandlar ett mycket nutidsorienterat ämne. Det räcker så. Dessutom har Weird Science redan skrivit den perfekta artikeln om serien, och den hittar ni
här.

Egentligen är det ännu enklare. Man gillar detaljerna, stora som små. Här i tv-soffan kom Sleeper Cell igång på riktigt när Faithless bästa låt på senare år, Mass Destruction, dunkade igång vid det perfekta tillfället. Och texten till den låten fungerar faktiskt. Den förklarar serien ganska bra utan att bli pretentiös eller predikande:

Whether long range weapon or suicide bomber
Wicked mind is a weapon of mass destruction
Whether you're Soaraway Sun or BBC 1
Misinformation is a weapon of mass destruction
You could be a Caucasian or a poor Asian
Racism is a weapon of mass destruction
Whether inflation or globalization
Fear is a weapon of mass destruction
Whether Halliburton, Enron or anyone
Greed is a weapon of mass destruction
We need to find courage, overcome


Att de sedan fyller på med God Is a DJ gör inte saken sämre. Över huvud taget är det bra musik rakt igenom. Soundtracket känns… ok.
Köp det på exempelvis Amazon.

Även Introt är snyggt och platsar faktiskt bland de bästa måste sägas. Lite som en blandning av Carnivale och Vita Huset på något sätt.

Kort sagt: TV-Listan gillade serien och även om den inte riktigt nådde upp till de nivåer som förväntades så var den sjukt mycket bättre än exempelvis 24, som den jämfört med av naturliga skäl.
Köp boxen på AxelMusic - det går snabbt och är oväntat billigt.

Betyg: 7/10.

Inga kommentarer: