lördag, april 22, 2006

ASSMAN = BAKTOK


Säsongsavslutningarna har duggat tätt i veckan. Sista avsnittet av Invasion (någonsin?) var onekligen en liten besvikelse, men det orkar TV-Listan knappast ens bry sig om. Avslutningen gjordes uppenbarligen i förhoppningen att det skulle gå att bygga vidare och inga tillfredsställande svar eller förklaringar erbjöds. Det blev bara konstigt. Men men, det här är/var definitivt en serie som det går att leva utan.

Invasion betyg: 6,5/10

Chappelle’s Show säsong 1 avslutades på SVT igår. Och fast TV-Listan redan sett och skrivit om både säsongen och avsnittet så är det ändå lika roligt att varje gång. Ungefär som Seinfeld. På tal om Seinfeld så upptäckte TV-Listan sent igår natt ytterliggare en anmärkningsvärd och minnesvärd översättning. I ett av de absolut bästa avsnitten någonsin, Fusilli Jerry, får Kramer fel nummerskyltar till sin bil – specialbeställda skyltar som säger ”ASSMAN”. ASSMAN är ett jätteroligt ord, ingen tvekan om saken… men den svenska översättningen BAKTOK är inte riktigt lika skarp. Baktok? Är det någon som ens förstår vad det ska betyda? En tok som gillar bakar? Det förstör nästan hela avsnittet när man väl börjar tänka på det.
Hur som helst så är det sista avsnittet av Chappell’s Show väldigt bra, med interracial-versionen av Trading Spouses, O’Dweeds och Blackstars framträdande ”What’s Beef”. Kung helt enkelt.

Chappell’s Show säsong 1 betyg: 8/10

Nu till det viktigaste – The Wire säsong 3. I en serie med så många starka karaktärer (som utvecklas och växer), grupperingar (med interna föränderliga hierarkier) och politiker som intrigerar och skyddar sig själva först har det verkligen hjälpt att ha ett organisationsschema. Speciellt inledningsvis. Så här direkt efter det sista avsnittet infann sig en känsla av otillfredsställelse och frustration. Som att allting slutade exakt som det började. Förmodligen är det exakt det, den allmänna hopplösheten, meningslösheten och det faktum att det inte finns några enkla snabba svar eller lösningar, som man kommer att älska mest när man ser tillbaka på det hela om någon vecka, men just nu känns det som att man blivit lurad på konfekten. Ingen vann, utom möjligtvis ur ett kortsiktigt perspektiv, Marlo. Och på samma sätt, fast på ett mer bitterljuvt sätt, McNulty i och med att Stringer försvann. McNulty som även tröttnade på sig själv och lyckades komma till någon slags självinsikt till slut. Omar fick sin hämnd och fortsätter att vandra ensam i staden som en våldsam antihjälte fylld med passion, empati och en märklig insiktsfull och rättrådig syn på rättvisa.

Eftersom att The Wire nästa borde ha ett eget betygssystem så är det enklare att jämföra med tidigare säsonger. Så här ser den interna listan ut:

Säsong 2
Säsong 3
Säsong 1

Nu ser Tv-Listan fram mot säsong 4 och enligt hbo.com ska det handla om: With the Barksdale investigation concluded, the fourth season of THE WIRE will expand its focus to include a look at the role of the educational system in an urban environment. Det låter helt perfekt!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Om kanal 5 väljer att fortsätta så är det efter detta avsnitt som den börjar ta fart och man får svar på vad som skett och vad som ska komma.
Invasion har fått ok för säsong 2 i USA.

Anonym sa...

Håller inte riktigt med om säsongerna i The Wire.
Säsong 3
Säsong 1
Säsong 2
Det var för lite fokus på knarkgängen i tvåan, därav dess bottenplats.

Anonym sa...

Invasion har 4 episoder kvar av S1 i USA och har blivit riktigt, riktigt bra.

Anonym sa...

Angående ASSMAN så ska ju kanal5 börja sända Seinfeld from Tisdag.

Anonym sa...

Ja, vilket var det sista avsnittet Invasion de sände i kanal5? Deras hemsida är svårnavigerad.