lördag, mars 11, 2006

Den engelska eller den amerikanska?

Nej – inte The Office. Coupling såklart!

Det märkliga är att TV-Listan babblat på om den amerikanska versionen av Coupling i flera år, i andra sammanhang, och har alltid mints den som väldigt bra. Men efter ca fem sekunders research så framgår det att NBC la ned den efter bara fyra avsnitt – uppenbarligen dem som sågs och älskades – vilket måste ha varit för ca tre-fyra år sedan. Vilken kanal det var är fortfarande höljt i dunkel… kan det ha varit Canal Plus?

Den grymt charmiga och flirtiga engelska versionen är hur som helst originalet (2001-2004) och har sänts i omgångar i SVT. Och precis som en vilken ZTV-serie som helst (vilket säger en hel del om vilka problem som finns på SVT) så har man ingen aning om vilken säsong eller del man ser. Som tur är spelar det mindre roll för Coupling, än säg OZ. US-versionen är/var utan tvekan snyggare och karaktärerna ger sken av att vara mer framgångsrika. UK-versionen utspelar sig till stor den på den lokala puben (typ) även om den på amerikanskt sätt har en märklig sitcom-soffa mitt i rummet.

Grundkonceptet är givetvis detsamma i de bägge versionerna. Tre killar och tre tjejer träffas och babblar på om relationer och sex… och sex. Det låter fruktansvärt så här i skriven text – men i rutan fungerar det. Skämskudden hade spelat en stor roll för tittaren, om det inte vore för att karaktärerna är så stereotypa (på ett bra sätt) att man hela tiden anar vad som komma skall. Ändå skrattas det.

Det hela utgår egentligen från de normala Susan och Steve. Alla diskussioner kanaliseras till sina respektive ytterligheter, och görs därmed skruvat roliga, genom att låta de egoistiska ”Jane & Patrick” dra tråden åt sitt håll, för att sedan låta ”Jeff & Sally” spegla den raka motsatsen. Ungefär som de klassiska ”ängeln och djävulen” som annars vanligtvis syns över axeln på Pluto (eller den lilla flickan i Pinks nya video) när han ställs inför moraliska dilemman.

Poängen med allt det här är givetvis... ingen vet. Coupling är kul och ni borde se den.

BBC.com finns det fantastiskt roliga citat och diverse test att underhålla sig med. Exempelvis:

"I need breasts with brains. I don’t mean individual brains, obviously... I mean, not a brain each. You know, I like intelligent women, but you’ve got to draw the line somewhere... I think breast brains would be over-egging the woman pudding." (Jeff)

Sally: Mary Kelly thinks you’re a complete idiot.

Patrick: Then why does she keep looking at my arse when we’re talking?
Sally: She’s lip-reading.

Inga kommentarer: